Waarom is het digitaliseren van videobanden belangrijk?

In de jaren 80 en 90 maar ook na 2000 had menig huishouden een videocamera met bandjes. En filmde iedereen erop los, geboortes, verjaardagen, huwelijken en vakanties. Al deze herinneringen werden vastgelegd op de bandjes van deze videocamera’s, vaak waren dit (mini) DV of Hi8 tapes.

Het terug kijken wordt steeds lastiger

Na de vakantie of de verjaardag werden de videobandjes vaak nog een keer terug gekeken. Dat kon vaak via de videocamera zelf aangesloten op een televisie. Maar vandaag de dag is dat lastiger, veel mensen hebben de camera niet meer of hebben er geen aansluiting meer voor op de televisie. Daarom kan het van belang zijn om de videobanden of mini-dv bandjes te digitaliseren, en hoe leuk is het om deze beelden weer te delen met de hele familie? Gemakkelijk via bijvoorbeeld WhatsApp.

Een videoband heeft een beperkte levensduur

Gemiddeld is de levensduur van een videoband z’n 8 tot 12 jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe de bandjes worden bewaard. Maar ze hebben geen oneindig leven en videobandjes zullen op den duur vergaan. Dit is wellicht de allerbelangrijkste reden om de videobandjes te digitaliseren.

5 tips om videobanden goed te bewaren

Deze tips geleden eigenlijk voor alle soorten videobanden denk hierbij aan de mini-DV, DV, Video 8, Hi8, Digital8, Betamax, VHS, S-VHS, VHS-C,  S-VHS-C en Video 2000. Om de levensduur van de opnames voor ‘altijd’ te garanderen is het mogelijk om de bandjes door ons te laten digitaliseren.

  1. Gebruik de opberghoes

Het klinkt wellicht logisch maar toch gaat het vaak mis. Bewaar de videoband altijd in de originele doos. Plaats de videobanden nooit op een vochtige zolder of in een schuur. Het is namelijk belangrijk dat de tempratuur waar u de banden opslaat een contante temperatuur heeft.

  1. Staand bewaren

Bewaar de videoband ten allertijden staand en niet liggend op elkaar gestapeld.

  1. Maak nooit huidcontact met de (magneet)band zelf
    U mag de tape in de videoband zelf nooit aanraken. Indien deze eruit loopt, is het belangrijk om deze alleen aan te raken met speciale handschoenen. En doe dit alleen in een stofvrije omgeving.
  1. Pas op met magneten!

Het materiaal waarvan een videoband is gemaakt is een kunststof tape. Op deze kunststof tape zitten metalendeeltjes, deze kunnen positief of negatief geladen zijn. Daarom is het belangrijk dat de band nooit tegen een magneet aan wordt gehouden.

  1. Terug spoelen na gebruik

Na het terug kijken van de videoband is het heel belangrijk om terug te spoelen. Dit doen wij standaard ook als we een videoband hebben gedigitaliseerd. Daarnaast is het aan te raden om elk jaar de banden heen en weer te spoelen. Meer tips over het bewaren van videobanden lees je hier.

Een videoband laten digitaliseren op USB?

Wij van Op USB zijn gespecialiseerd in het digitaliseren van verschillende bestanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan LP’s, audio cassettebandjes, videobanden, dia’s en videocamera bandjes zoals mini-DV of Hi8. Benieuwd naar de kosten voor het digitaliseren? Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van de kosten.

Een videoband laten digitaliseren op USB?

Neem vrijblijvend met ons contact op indien u vragen heeft. U kunt al onze tarieven hieronder bekijken of direct via dit formulier een aanvraag indienen.

VHS-band-digitaliseren

Offerte aanvragen?

Exact weten wat de kosten zijn? Druk op de knop hieronder en vul ons bestelformulier in. U krijgt dan een overzichtelijke offerte.

Liever even bellen?
Dat kan, bel ons via 0318 – 26 10 85.